- Oryginalne danie z makaronem i kurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny.....
-
-
Składniki
40 dag makaronu spaghetti
60 dag fileta z kurczaka
50 g świeżego imbiru
1 papryka czerwona
2 limetki
4 łyżki likieru miodowego
3 łyżki sosou sojowego
szczypta szafranu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
150 ml bulionu drobiowego
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta płatków chili
Do dekoracji:
plasterki limetki lub cytryny
natka pietruszki -
Sposób przygotowania
- 1.
- Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony.
- 2.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,pokrojony w cienkie plasterki imbir i posiekaną drobno paprykę,duszę 2-3 minuty,po czym przekładam mięso do rondla podlewam bulionem drobiowym,dodaję wyciśnięty sok z limetki-możemy zastąpić z powodzeniem cytryną,wlewam sos sojowy i dusze wszystko razem pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie rozrabiam w malutkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagęszczam sos,gotuje na wolnym ogniu jeszcze chwilę doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem dodaję szczyptę płatków chili.
- 3.
- Filety wyjmuję z sosu kroję na grubsze kawałki układam na ciepłym makaronie polewam sosem i podaję udekorowaną potrawę plasterkami limetki lub cytryny i listkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !