Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 5 listopada 2014

Korzenne ciasteczka świąteczne

  • Listopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają.
  • W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;)


  • Składniki

    30 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny lub masła
    10 dag miałkiego cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    • Sposób przygotowania

      1.
      Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto.
      2.
      Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut.  Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek .
      3.
      Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi ze ciastka będą naprawdę znakomicie udekorowane. Trzymamy je po upieczeniu w zakręcanym słoju lub w puszce na ciastka oczywiście chowamy przed łakomczuchami aby dotrwały do Świąt:) 
                Parę dni przed Świętami warto je polukrować.
                                                                         Życzę smacznego....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj