- Listopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają.
- W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;)
-
-
Składniki
30 dag mąki pszennej
20 dag margaryny lub masła
10 dag miałkiego cukru
1 torebka cukru waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonuSposób przygotowania
- 1.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto.
- 2.
- Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut. Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek .
- 3.
- Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi ze ciastka będą naprawdę znakomicie udekorowane. Trzymamy je po upieczeniu w zakręcanym słoju lub w puszce na ciastka oczywiście chowamy przed łakomczuchami aby dotrwały do Świąt:)
- Parę dni przed Świętami warto je polukrować.
- Życzę smacznego....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !