Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 5 listopada 2014

Korzenne ciasteczka świąteczne

  • Listopad to dobry czas by upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają.
  • W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;)


  • Składniki

    30 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny lub masła
    10 dag miałkiego cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    1/2 łyżeczki cynamonu
    • Sposób przygotowania

      1.
      Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier i cukier waniliowy pokrojoną margarynę, żółtka jajek, dosypujemy kardamon i cynamon składniki siekamy nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatamy gładkie ciasto.
      2.
      Zawijamy w folię i schładzamy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm i foremkami wycinamy małe ciasteczka. Pieczemy w temp 180 * przez 12-15 minut.  Z podanej ilości ciasta wychodzi około 50 ciasteczek .
      3.
      Warto zachęcić do współpracy dzieci,jeśli są w domu.Ich nieograniczona fantazja sprawi ze ciastka będą naprawdę znakomicie udekorowane. Trzymamy je po upieczeniu w zakręcanym słoju lub w puszce na ciastka oczywiście chowamy przed łakomczuchami aby dotrwały do Świąt:) 
                Parę dni przed Świętami warto je polukrować.
                                                                         Życzę smacznego....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj