Składniki
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru
Masa bananowa:
½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
2 dojrzałe banany
¾ szklanki mleka
1 budyń bananowy
2 łyżki soku z cytryny
Pianka Milky Way:
250 ml śmietany kremówki+3 łyżki
3 batoniki milky way
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 śmietan fiks
Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji
1 szklanka mąki pszennej
120 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru
Masa bananowa:
½ kg twarogu mielonego –może być z wiaderka
½ szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 jajka
2 dojrzałe banany
¾ szklanki mleka
1 budyń bananowy
2 łyżki soku z cytryny
Pianka Milky Way:
250 ml śmietany kremówki+3 łyżki
3 batoniki milky way
2 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 śmietan fiks
Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania
CIASTO:Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm.
Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA BANANOWA:Jajka ubić na puszysto z cukrami, dodać zmielony twaróg, zmiksować.
Banany obrać ze skórki skropić sokiem z cytryny, zblenderować z mlekiem na shake wlać do masy serowej dodać budyń, wszystko krótko wymieszać. Nie miksować długo aby nie wtłaczać do sernika dużo powietrza –wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół.
Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić.
PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić
przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować!
Odstawić do przestudzenia.
Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno –uważać żeby nie przebić śmietany-może się zważyć pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać.
Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Odstawić do przestudzenia.
Zimną z lodówki kremówkę ubić na sztywno –uważać żeby nie przebić śmietany-może się zważyć pod koniec dodając cukier puder i śmietan fiks oraz ostudzoną masę milky way, wymieszać.
Rozsmarować na zimnym serniku posypać wiórkami lub czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
ale to musi być smaczne:) bardzo lubię serniki:)
OdpowiedzUsuńJustynko był smaczny, zachęcam do korzystania z przepisu..;)
UsuńKusisz jak mało kto tyi ciastami które wygladają szałowo
OdpowiedzUsuńA ja napiszę, że jeśli ktoś miałby ochotę na ten sernik, ale jeszcze się waha to ja szczerze polecam! :) piekłam, jadłam i było mi mało! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Dziękuję...:)
UsuńZupełnie wyjątkowy, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń