Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
5 jajek
50 g suchego maku
1 czubata szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny PALMY BIELMAR
32 g cukru waniliowego
aromat migdałowy
DODATKOWO:
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka delicji o dowolnym smaku
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
5 jajek
50 g suchego maku
1 czubata szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM BUDYNIOWY:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny PALMY BIELMAR
32 g cukru waniliowego
aromat migdałowy
DODATKOWO:
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka delicji o dowolnym smaku
2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Sposób przygotowania
Ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę
Krem:
Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie:
Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą do góry smarujemy przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę.
Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
ciasto wyszło Ci pyszne bardzo ładnie wygląda i masz świetną formę :) gdzie można taką kupić?
OdpowiedzUsuńJustynko forma z tego sklepu http://bazylia.pl/tortownica-ze-szklana-podstawa-pavoni.html
UsuńPiękny przekładaniec- w kolorach Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPiękne i kolorowe ciasto - w sam raz na święta :) I na pewno pyszne, bo samym wyglądem zachęca :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie Ci to wyszło:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Mniam...ale pysznie wyglada to ciasto
OdpowiedzUsuńMartuś dziękuję!
UsuńFajna foremka :) gdzie można taką dostać ?
OdpowiedzUsuńJoanno link w pierwszym komentarzu...:)
Usuń