Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 5 grudnia 2014

Piegusek z delicjami

Boże Narodzenie to czas, kiedy chcemy oczarować bliskich kulinarnymi pysznościami, możemy delektować się słodkościami, celebrujemy te magiczne chwile w gronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle.
Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny.





SKŁADNIKI:


CIASTO:
5 jajek
50 g suchego maku
1 czubata szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru
5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM BUDYNIOWY:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny PALMY BIELMAR
32 g cukru waniliowego
aromat migdałowy

DODATKOWO:
Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 paczka delicji o dowolnym smaku
2 galaretki malinowe lub truskawkowe

Sposób przygotowania

Ciasto: 
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku, wlewamy sok z pomarańczy dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i suchym makiem. 
Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c 
Po upieczeniu studzimy na kratce. 
Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę


Krem: 
Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń. 
Wystudzić. 
Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia.



Przełożenie: 
Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą do góry smarujemy przykrywamy ciastem smarujemy kremem i wylewamy tężejącą galaretkę. 
Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.


                                                      

                                                                               Życzę smacznego  ;-)

Ps.Mój przepis bierze udział  w akcji na Durszlaku-Ciasta czy ciasteczka, trzymajcie kciuki...:)


Ciasta czy ciasteczka?

10 komentarzy:

  1. ciasto wyszło Ci pyszne bardzo ładnie wygląda i masz świetną formę :) gdzie można taką kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko forma z tego sklepu http://bazylia.pl/tortownica-ze-szklana-podstawa-pavoni.html

      Usuń
  2. Piękne i kolorowe ciasto - w sam raz na święta :) I na pewno pyszne, bo samym wyglądem zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetycznie Ci to wyszło:)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam...ale pysznie wyglada to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna foremka :) gdzie można taką dostać ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj