SKŁADNIKI:
10 dag sera żółtego np Radamer
20 dag mąki pszennej
3 płaskie łyżki śmietany 18%
12 dag masła
szczypta soli
ziarenka kminku
pieprz cayenne
białko jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać na stolnicy z mąką,
dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto
owinąć w folię
włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować ma grubość około 1/2 cm
za pomocą foremek do ciasteczek wycinać choinki,
ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem,
posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jaja,
posypać pieprzem cayenne oraz kminkiem.
Wstawić do nagrzanego do 190*c piekarnika
piec około 15 minut, aż się zrumienią delikatnie.
Serwować z czystym barszczem czerwonym.
Życzę smacznego ;-)
Apetyczne choineczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję..:)
UsuńBardzo smakowity pomysł na dodatek do barszczyku, super!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. fajny przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Takie serowe choineczki dobrze się sprawdzą na karnawałowym stole :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!!
OdpowiedzUsuń