Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 13 grudnia 2014

Sernik na cynamonowej kruszonce

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych,  co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które po pewnym czasie i tak rdzewieją a ta silikonowa ze szklanym dnem była strzałem w dziesiątkę cudo! Idealna do wypieków czy deserów na zimno.
Tutaj link do formy KLIK





Składniki

Forma 24/24 cm
Kruszonka:
25 dag mąki pszennej
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
80 g cukru

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
3/4 szklanki cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 jaj
60 g masła
3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
olejek pomarańczowy do ciasta


Sposób przygotowania

Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części.


Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać.



Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. 



Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut.



Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny.

                                                                       Życzę smacznego  ;-)

5 komentarzy:

  1. Wygląda mega smacznie, daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj
    Nominuje Cię do Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszam tutaj: http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/otrzymaam-nominacje-od-pasja-patki.html

    Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj