Składniki
45 dag polędwiczki wieprzowej
30 dag boczku łuskanego
10 śliwek suszonych kalifornijskich
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
przyprawa do mięsa
Sos żurawinowy:
150 ml bulionu drobiowego
15 dag konfitury z żurawin
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
30 dag boczku łuskanego
10 śliwek suszonych kalifornijskich
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
przyprawa do mięsa
Sos żurawinowy:
150 ml bulionu drobiowego
15 dag konfitury z żurawin
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania
Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym,mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem tak aby powstały trzy paski złączone końcem, nacięte oprószyć przyprawą do mięsa solą i pieprzem,
boczek pokroić na cieniutkie plasterki wyjdzie około 12 sztuk owinąć dookoła każdy pasek tak aby ściśle przylegał do mięsa, następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów przyprawami z wierzchu,
między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso.
Przygotować sos żurawinowy:
Masło rozgrzać na patelni,oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor.
Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać konfiturę żurawinową doprawić do smaku solą i wymieszać .
Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem.
Życzę smacznego!
Krojone na zimno czy ciepło? Nie rozpada się?
OdpowiedzUsuńJak jest zimny pokrojony nie rozpada się.
OdpowiedzUsuńA na ciepło da się pokroić? Hm szykuje to na święta. Chyba że pokroje na zimno tylko jak odgrzać żeby nie wyschło?
UsuńNie radzę podgrzewać pokrojonego, lepiej pokroić ciepłe :)
Usuń