Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 31 marca 2015

Jajka w chrzanowo-jabłkowym sosie

  •  Na blogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować!







Składniki:

6 jajek
2 jabłka
2 łyżki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
rzodkiewka do dekoracji
rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania:


  • Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek,kroimy na połówki. 

  • Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały, łączymy z chrzanem, śmietaną i majonezem, doprawiamy do smaku, solą i cukrem mieszamy. 

  • Sos przekładamy na półmisek, układamy na sosie jajka, dekorujemy rzodkiewką i świeża rzeżuchą.schładzamy w lodówce, podajemy.
  • Proste prawda?
  •                                                               Życzę smacznego ;-)
  • ALE JAJA!  Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj