Czekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej
miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w
dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele
sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie.
Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie
mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach,
zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
To zdecydowanie najlepszy czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu
będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam!
CIASTO:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
KREM CZEKOLADOWY:
½ litra śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana
3 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki
PONCZ DO NASĄCZENIA:
1 szklanka naparu z czarnej herbaty
4 łyżeczki brązowego cukru
150 ml likieru migdałowego
DEKORACJA:
Ażurki z deserowej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Oddzielić żółtka od
białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami.
Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do
pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie
wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem
tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto
przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika,
wtedy idealnie się kroi.
Masa czekoladowa:
Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia,
dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na
całą noc do lodówki.
Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować
mikserem do połączenia.
Poncz:
Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem
migdałowym.
Przełożenie:
Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować
konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim
plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić,
posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi
ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.
Smacznego!
Przepis dołączam do konkursu Z czekoladową nutą
Trzymajcie kciuki!
Wow, piękny torcik
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Dziękuję!
UsuńChoc za czekoladowymi zbytnio nie przepadam, to stwierdzam ze wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :)
UsuńAgatko torcik wspaniały , to ja się wpraszam na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!!! W czerwcu będę robić tort dla chrześnicy, prosiła o czekoladowy, nie miałam jeszcze w sumie pomysłu na niego, ale Twój wygląda tak pysznie i kremowo, że chyba skorzystam z przepisu :) dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńPolecam Iwonko dla dziecka tylko pominąć migdałowy likier, nasączyć tylko herbatą:)
Usuń