Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 27 maja 2015

Czekoladowy tort Goplana

Czekolada-to słowo to raj dla podniebienia i duszy, a jej miłośnicy twierdzą zgodnie że ma ona niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie.


Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa.
To zdecydowanie najlepszy  czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam!








CIASTO:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao

 KREM CZEKOLADOWY:
½ litra śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana
3 łyżki cukru pudru
1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki

PONCZ DO NASĄCZENIA:
1 szklanka naparu z czarnej herbaty
4 łyżeczki brązowego cukru
150 ml likieru migdałowego

DEKORACJA:
Ażurki z deserowej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana


PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Oddzielić  żółtka od białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć z żółtkami.
Mąkę pszenną przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia oraz czekoladowym budyniem i kakao, dodawać po łyżce do masy, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką do połączenia, ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy –samo dno o wym 26 cm Piec 30 minut w temp 160*c.Zimne ciasto przeciąć wzdłuż na połowę-najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem torcika, wtedy idealnie się kroi.



Masa czekoladowa:
Kremówkę przelać do rondelka, podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, chwilę odczekać, wymieszać do połączenia. Odstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia.




Poncz:
Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym.





Przełożenie:
Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić na całą noc do lodówki.Podawać schłodzony.




                                                                Smacznego!


Przepis dołączam do konkursu Z czekoladową nutą 
Trzymajcie kciuki!


 Z czekoladową nutą




7 komentarzy:

  1. Wow, piękny torcik
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Choc za czekoladowymi zbytnio nie przepadam, to stwierdzam ze wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko torcik wspaniały , to ja się wpraszam na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie!!! W czerwcu będę robić tort dla chrześnicy, prosiła o czekoladowy, nie miałam jeszcze w sumie pomysłu na niego, ale Twój wygląda tak pysznie i kremowo, że chyba skorzystam z przepisu :) dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Iwonko dla dziecka tylko pominąć migdałowy likier, nasączyć tylko herbatą:)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj