Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 6 maja 2015

Kluski śląskie z potrawką z szynki

  • Kluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej!



  • Składniki:

Kluski:
1 kg gotowanych ziemniaków
około 25-30 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Potrawka mięsna:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek!
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
2-3 łyżeczki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie klusek: 
Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.




Przygotowujemy potrawkę:
 Mięso myjemy kroimy w równą kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy .
                                                          Podajemy z kluskami.


                                                                                Życzę smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. Aż mi samej ciężko uwierzyć, że takich klusek jeszcze nigdy nie robiłam. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kluseczki, a z potrawką z szynki - mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj