Kluski:
1 kg gotowanych ziemniaków
około 25-30 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Potrawka mięsna:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek!
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
2-3 łyżeczki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 kg gotowanych ziemniaków
około 25-30 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Potrawka mięsna:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek!
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
3 łyżki oleju
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
2-3 łyżeczki mąki pszennej
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowanie klusek:
Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag, dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.
Przygotowujemy potrawkę:
Mięso myjemy kroimy w równą kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem, po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy .
Podajemy z kluskami.
Życzę smacznego ;-)
Aż mi samej ciężko uwierzyć, że takich klusek jeszcze nigdy nie robiłam. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluseczki, a z potrawką z szynki - mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie.
OdpowiedzUsuń