Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto"Pijany kokos"

  • Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari, delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy.





  • Składniki:

    Ciasto:
    5 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru

    Masa kokosowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    500 g serka mascarpone
    5 łyżek likieru kokosowego Canari
    1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
    4 łyżki cukru pudru

    Poncz:
    150 ml przegotowanej wody
    150 ml likieru kokosowego Canari

    Masa z białej czekolady:
    330 ml śmietany kremówki
    1 tabliczka białej czekolady
    wiórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:


 CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty.



    PONCZ: Przegotowaną wodę mieszamy z kokosowym likierem.

MASA Z BIAŁEJ CZEKOLADY:Śmietanę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu


MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy.

PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym kremem, przykrywamy drugim blatem biszkopta który również nasączamy i wykładamy krem z białej czekolady, posypujemy grubo wiórkami kokosowymi. Chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

        


                                                                              Życzę smacznego ;-)

Jeśli chcecie nabyć takie likiery do  swoich wypieków czy innych deserów zachęcam do odwiedzenia strony producenta HENKELL &CO VINPOL To jedna z firm która znalazła się w czołówce największych przedsiębiorstw w Polsce, w sektorze wyrobów winiarskich.Polecam bo likiery Canari są przepyszne!


                                                                   http://www.henkell-polska.pl/page_canari.html

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam kokosowe smaczki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, takie mega kokosowe, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie się prezentuje, a że kokos uwielbiam, to jestem pewna ze by mi posmakował:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho i do tego ten likier!!! Rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojoj chyba wpadnę do ciebie na kawałeczek tej pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten likier! to ciasto musi być fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja to widzę i ja to wiem, że nie skończyłoby się na jednym kawałku, dlatego zapisuje przepis i chętnie z niego skorzystam. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj