Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 16 czerwca 2015

Letni bigos

  • Bigos z młodej kapusty ma tę zaletę że szybko się go robi, skutecznie zaspokaja każdy głód, szczególnie w ciepłe dni gdy nie chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie.



  • Składniki:

    1 główka młodej kapusty
    1/2 kg szynki wieprzowej
    40 dag boczku gotowanego
    1 duży pęczek koperku
    2 cebule
    4 łyżki oleju
    1,5 szklanki rosołu
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawa do gołąbków
    jarzynka lub sól do smaku
    pieprz grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, umyć grubo poszatkować nożem.Koperek drobno posiekać. 

W garnku rozgrzać olej dodać pokrojone na kawałki mięso, oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos.

Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Podawać gorące danie.

                                           Smacznego Wam życzę ;-)

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, faktycznie przy takich upałach długie przebywanie w kuchni nie służy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny bigosik, taki w sam raz na lato. Wersja lekka i dla mnie bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj