Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 5 sierpnia 2015

Ogórki w zalewie z czarnym pieprzem

  • Sezon na ogórki w pełni....u mnie tak obrodziły że momentami mam ich dość, więc upycham w słoikach ile się da.
  • Takie ogórki robię zawsze w sezonie, bardzo lubi je moja córcia mimo że są dość ostre, polecam jako dodatek do obiadu zimą.
  • Robię je od lat, przepis sprawdzony, prosty, i bardzo dobry!



  • Składniki:
  • 3 kg ogórków
    1 główka czosnku
    1/2 kg cukru
    2 szklanki octu 10%
    4 łyżki soli
    8-10 łyżek oleju roślinnego
    4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Ogórki ze skórką myjemy kroimy na plasterki, zasypujemy solą podaną w przepisie odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.Po upływie 3 godzin sok z ogórków odlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy ocet, gotujemy

Do ogórków dodajemy ząbki czosnku wsypujemy pieprz, wlewamy olej, mieszamy.Zalewamy całość gorącą zalewą, odstawiamy na 2 godziny po czym wkładamy do wyparzonych czystych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 2-3 minuty od zagotowania.

Smacznego!

Róbmy przetwory!

4 komentarze:

  1. Super pomysł na pyszne ogòreczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe, u mnie też ogórkowe szaleństwo trwa, zaczynają mi się słoiki kończyć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. robię podobnie tylko daje mniej cukru i octu a więcej oleju i siekaną pietruszkę dodaję pycha do placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj