Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 17 listopada 2015

Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą

Sernik o korzennej delikatnej  nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania!






Składniki:

Tortownica o wym 22 cm
Korzenna kruszonka:
10 dag zimnego masła
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej dr.Oetker

Masa serowa:
½ kg chudego twarogu
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka
4 jajka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Śniegowa czapa waniliowa:
300 ml śmietany kremowej 30%
150 g sera mascarpone
2 łyżki cukru pudru
50 ml likieru waniliowego Dalkowski
1 łyżeczka żelatyny

Ponadto:
Biała polewa czekoladowa dr.Oetker
Śnieżynki cukrowe dr.Oetker

Sposób wykonania:

Kruszonka:
Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!
Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.

Masa serowa:
Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Śniegowa czapa:
Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem, miksować do uzyskania gładkiego gestego kremu-należy uważać i wyczuć śmietanę aby jej nie przebić bo się zwarzy, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną w malutkiej ilości wody żelatynę oraz likier waniliowy, całość zmiksować , masę wyłożyć na zimny upieczony sernik, łyżką porobić nierówności, polać polewą z białej czekolady i udekorować śnieżynkami.
Schłodzić w lodówce.






7 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda. Kochana porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam! wspaniała stronka z przepisami dopiero trafiłam i czuję,że zostanę na dłużej pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik to poezja!!! zabieram z talerzykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ,czy na tortownice 26 cm mozna podwoic produkty ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można podwoić składniki kruszonki, co do masy serowej trzymałabym się tych proporcji, będzie tylko cit niższy....
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj