Czekoladowa czarna magia, która rozpala
zmysły, działa na wyobraźnię, o rozkosznej aksamitnej konsystencji,
orzeźwiającym lekko miętowym smaku, pobudza, uspokaja, relaksuje, koi, uwodzi i
zwabia...
Ten magiczny smak jest przyjemniościa dla duszy.
Gdy w powietrzu poczujesz duszącą woń melancholii,
niezwłocznie zaaplikuj sobie garść endorfin ukrytych w tych
truflach...... Zostanie tylko słodki smak w ustach. Inspiracja przepiem najnowszego wydania magazynu Apetyt.
Składniki:
15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
10 dag masła 82%
100 ml śmietanki
4 herbatniki maślane
2 krople kropli miętowych
½ laski wanilii
30 ml likieru czekoladowego
Ciemne kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
dodajemy stopniowo masło mieszamy, po
połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki,
wlewamy likier, dodajemy krople miętowe, oraz wydrążone ziarenka z wanilii, dokładnie mieszamy, wstawiamy naczynie
do lodówki do solidnego schłodzenia i
stężenia, następnie nabieramy masę łyżeczką formujemy w dłoniach trufle,
obtaczamy w gorzkim kakao.
Życzę smacznego!
Wspaniałe, uwielbiam takie małe słodkości ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuń