Kruche ciasto na słono i
nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej,
cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to
propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej
podkreśla jej smak.
Składniki:
Ciasto:
15 dag mąki krupczatki
15 dag mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Szczypta soli
Nadzienie:
6 jajek
400 ml śmietanki 22%
20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej
1 cebula
1 szklanka mieszanki warzywnej
meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona
1 łyżka zupy cebulowej z
torebki
Szczypta gałki muszkatołowej do
smaku
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Natka pietruszki lub szczypiorek
do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Mąki wymieszać ze szczyptą soli
na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść
kruche ciasto,
Wylepić dno i boki formy do
tarty o śr 28 cm.
Ponakłuwać widelcem. Podpiec w
nagrzanym do 195*c piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.
Nadzienie:
3 jajka ugotować na twardo,
obrać, przekroić na połówki.
Resztę jajek wbić do miski,
wlać śmietankę , dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym
pieprzem i szczyptą gałki,zmiksować mikserem na gładką masę, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy,
kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Na podpieczone ciasto wylać
masę śmietanowo-jajeczną rozsypać mieszankę warzywną powciskać gotowane jajka
oraz plastry kiełbasy, wstawic do nagrzanego piekarnika do temp 180*c piec
około 20 minut –aż masa będzie ścięta.
Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub
chrzanowym posypaną zieleniną.
Życzę smacznego!
Zachęcam do zapoznania się z szerokim asortymentem wędlin tej firmy, z całą pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
WOW TO JEST KOLOR I ENERGIA!
OdpowiedzUsuńEXTRA POMYSŁ NA TARTĘ!
http://smykwkuchni.blogspot.com/
Jak świątecznie się zrobiło, pycha
OdpowiedzUsuńjak wiosennie wygląda. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń