Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto straciatella z truskawkami

Typowe wiosenno-letnie ciasto.
Puszysty biszkopt z dodatkiem tartej czekolady nasączony ponczem,  masa z serków homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne!





Składniki:

Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka jasnego rumu

Masa straciatella:
35 dag twarożku  3 krotnie mielonego
30 dag serka homogenizowanego  waniliowego typu Danio
25 dag serka mascarpone Mlekoma
50 g tartej gorzkiej czekolady
1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
3-4 łyżki cukru pudru
5 listków żelatyny Dr.Oetker



Zielona masa:

Masa jogurtowa:
1 litr jogurtu naturalnego greckiego
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka pokrojonych truskawek
Polewa czekoladowa do polania
Świeże truskawki do dekoracji

Sposób wykonania:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniacą pianę pod koniec wsypując,  łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
Studzimy.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.

Masa straciatella:
Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali .
Wszystkie serki umieszczamy w misce, dodajemy cukier  puder i mieszamy mikserem, wlewamy płynną żelatynę oraz wsypujemy tartą czekoladę , mieszamy na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę.

Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną  mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!

Wiosenne słodkości 2016


5 komentarzy:

  1. Jestem wielkim łasuchem, więc się wpraszam na te pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Takie ciasto to balsam dla podniebienia , do tego jeszcze z jaką finezją wykonane :) Moje oczy się radują za każdym razem gdy spoglądają na takie smaczne łakocie :) Pozdrawiam Beata ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Mam zamiar zrobić niestety nie mam żelatyny w listkach. Jaką ilością żelatyny w proszku mogę je zastąpić? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 łyżeczek żelatyny w proszku...Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj