Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 19 kwietnia 2016

Mintaj pływajacy w porach

Smaczne filety z mintaja zapieczone z warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynką
To propozycja na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami.





Składniki:

1 kg fileta z mintaja
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
1 duży por lub 2 mniejsze
½ czerwonej papryki
15 dag sera żółtego

Sos:
3 jajka
200 ml śmietanki słodkiej 22%
sól morska do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy
natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:

Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony.



Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą.



Sos:
Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami.





8 komentarzy:

  1. Już wiem co dziś ugotuje na obiad :D Dziękuję Ci za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi wybornie smakować. Świetne połączenie składników. Biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobną rybę, ryba z porem to naprawdę udane połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekarnik bez termoobiegu? Jutro zrobię na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis świetny!
    Rybka wyśmienita!
    Z racji diety, mam pytanie: czy da się czymś lżejszym zastąpić śmietanę i ser czy nie za bardzo?
    Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj