Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 19 kwietnia 2016

Mintaj pływajacy w porach

Smaczne filety z mintaja zapieczone z warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynką
To propozycja na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami.





Składniki:

1 kg fileta z mintaja
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
1 duży por lub 2 mniejsze
½ czerwonej papryki
15 dag sera żółtego

Sos:
3 jajka
200 ml śmietanki słodkiej 22%
sól morska do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy
natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania:

Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony.



Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą.



Sos:
Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z ziemniakami.





8 komentarzy:

  1. Już wiem co dziś ugotuje na obiad :D Dziękuję Ci za inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)

    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi wybornie smakować. Świetne połączenie składników. Biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobną rybę, ryba z porem to naprawdę udane połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekarnik bez termoobiegu? Jutro zrobię na obiad 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis świetny!
    Rybka wyśmienita!
    Z racji diety, mam pytanie: czy da się czymś lżejszym zastąpić śmietanę i ser czy nie za bardzo?
    Pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj