Smaczne filety z mintaja
zapieczone z warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynką
To propozycja
na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do
przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami.Składniki:
1 kg fileta z mintaja
przyprawa do ryb
pieprz cytrynowy
1 duży por lub 2 mniejsze
½ czerwonej papryki
15 dag sera żółtego
Sos:
3 jajka
200 ml śmietanki słodkiej 22%
sól morska do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
masło do posmarowania formy
natka pietruszki do posypania
Sposób wykonania:
Fileta z mintaja rozmrażamy,
dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą
do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony.
Naczynie żaroodporne smarujemy
cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką
oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą.
Sos:
Jajka ubijamy ze śmietanką
doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy
starty ser na tarce jarzynowej i mieszamy, zalewamy rybę .Pieczemy w nagrzanym
do 180*c piekarniku około 30 minut.Ciepłe danie posypujemy natką i podajemy z
ziemniakami.
Już wiem co dziś ugotuje na obiad :D Dziękuję Ci za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie. Lubię takie przepisy, które zaskakują prostotą, a jednak są niepowtarzalne. Kradnę ! :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Ale to musi wybornie smakować. Świetne połączenie składników. Biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobną rybę, ryba z porem to naprawdę udane połączenie.
OdpowiedzUsuńPiekarnik bez termoobiegu? Jutro zrobię na obiad 😊
OdpowiedzUsuńnie musi być termoobiegu :)
UsuńPrzepis świetny!
OdpowiedzUsuńRybka wyśmienita!
Z racji diety, mam pytanie: czy da się czymś lżejszym zastąpić śmietanę i ser czy nie za bardzo?
Pozdrawiam ☺️
W tym daniu nie bardzo 😔
Usuń