Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 19 maja 2016

Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto

Pesto z bazylii doskonale nadaje się do marynowania delikatnego drobiowego mięsa. Danie jest wyśmienite, podałam go z kremowym risotto z którym komponuje się znakomicie, ważne jest aby kupić otrybowane ze skóry i kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe. 
Świetna propozycja dla zabieganych.





Składniki:

8 podudzi kurczaka bez skóry i kości

Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
½ szklanki majonezu
150 g bazyliowego pesto
3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
świeża bazylia do posypania

Sposób przygotowania:

Mieso myjemy osuszamy ręcznikami papierowymi, układamy w misce.
Jogurt łączymy z majonezem i bazyliowym pesto, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, miksturą zalewamy mięso, mieszamy tak, aby było całe zanurzone w marynacie, odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 1 godzinę. 
Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć, aby mięso lekko się zrumieniło. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną bazylią.

Doskonale smakuje z kremowym risotto z warzywami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj