Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 18 maja 2016

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Uwielbiam ten najprostszy deser świata a jaki pyszny, cokolwiek do niego nie dodasz i tak będzie cudowny.  

Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie. 
Zawsze go robię z różnymi owocami gdy mam ochotę na coś słodkiego-nie ma obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;)






Składniki:

Kruszonka:
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
2/3 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwa wanilią
3 łyżki mielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
½ litra truskawek
3 łodygi rabarbaru
3 łyżki płatków migdałowych
3-4 łyżki cukru
Masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

Kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta!


Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej.

Posypujemy grubo kruszonką owoce. 
Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut. 
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj