Ciasto francuskie zawsze mam w
lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w
domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki
prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg
upodobań.
Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym pesto i serem żółtym, jeśli nie lubicie bazyliowych
smaków, proponuję chutney z czerwonej
cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega!
Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego
Pesto z bazylii do posmarowania
15 dag szynki gotowanej
2 pomidory
1 mała puszka lub słoiczek
oliwek czarnych
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Świeża rukola do dekoracji
Jak wykonać ?
Na początek rozgrzewamy
piekarnik do 190*c. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Rulon ciasta francuskiego rozwijamy tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy
cienko bazyliowym pesto, układamy po plastrze świeżego pomidora, posypujemy pokrojoną
w cienkie paski szynką oraz plasterkami czarnych oliwek osączonych wcześniej z
zalewy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy
starty na tarce ser żółty.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do
momentu aż się zezłocą.
Przed podaniem
posypujemy rukolą, można też polać ketchupem.
Smacznego J
Mniam :) apetyczne i piękne danko z ciasta francuskiego;) pyszności!
OdpowiedzUsuń