Takie placuszki uwielbia chyba
każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym
przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak
jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!
Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym
koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam!
Składniki;
1 kg ziemniaków Tajfun lub
Wiktoria- najlepsze odmiany na placki
3-4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Sól pieprz do smaku
100 g sera żółtego –cheddar
Pęczek koperku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz
zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę,
cebulę i paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę
pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy do
smaku, wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej,
nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty
kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym
na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym koperkiem, podawaj od razu gorące.
Smacznego!
Uwielbiam takie placki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki 😊Twoje pysznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńAż zaczełam być głodna ;D
OdpowiedzUsuńhttp://wishylss.blogspot.com/