Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 5 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym




Takie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!

 Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam!





Składniki;


1 kg ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki
3-4  jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Sól pieprz do smaku
100 g sera żółtego –cheddar
Pęczek koperku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obierz, opłucz zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy  do smaku,  wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym  koperkiem, podawaj od razu gorące.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie placuszki 😊Twoje pysznie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zaczełam być głodna ;D
    http://wishylss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj