Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 27 lutego 2017

Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami



Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej palowej. Pycha!




Składniki:

Gniazda bezowe na około 12 sztuk
6 białek
30 dag cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Opcjonalnie czerwony barwnik

Krem:
½ litra śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone
2-3  łyżki cukru pudru
3 banany

Jak wykonać ? 


Bezy:
Piekarnik nagrzewamy do 180*c.
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia, cukier ma się rozpuścić  wlewamy sok z cytryny, dodajemy mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze chwilę, dodajemy parę kropli czerwonego barwnika, mieszamy tylko rózgą miksera aby barwa była niejednolita.
Gęstą sztywną masę  przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe  bezowe gniazda.



 Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut,  po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy  90 minut, zostawiamy w zamkniętym  piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką.

Krem:
Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia.


 Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami.
Uwaga: Banany wciskamy krem dopiero przed podaniem, gdyż szybko ciemnieją.


Słodkich wypieków!

2 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie! :D wiosna, wiosna! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale cudeńka! A ja wciąż nie podjęłam się przygotowania bezy...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj