Można powiedzieć polska
klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie
soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z
nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i
surówką z pora. Pyszne.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
Mleko
Sól i pieprz do smaku
Jajka do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
1 łyżka klarowanego masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab myję , kroję na 5
grubszych plastrów, rozbijam tłuczkiem do mięsa na kotlety, układam w misce, posypuję pokrojoną na piórka cebulą,
zalewam mlekiem, tak aby kotlety były zanurzone.
Odstawiam do lodówki na minimum
3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku
z solą i pieprzem, panieruję w bułce tartej. Smażę na złocisto na rozgrzanym
oleju.
Sos:
W rondelku rozgrzewam masło,
dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3
minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki pieczarki, smażę chwilę, podlewam
winem, dodaję śmietankę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, duszę do momentu
aż sos zgęstnieje.
Podaję kotlety polane sosem.
Smacznego!
wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńi jak pięknie może wyglądać zwykły schabowy!!!
OdpowiedzUsuńPieknie sie prezentuje, z takim sosem jest przepyszny
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń