Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 25 lutego 2017

Sernik "Zimne Bounty"




Rewelacyjny sernik na zimno o kokosowym smaku i spodzie z pokruszonych andrutów z dodatkiem nutelli miętowej, orzeźwiający o ciekawym smaku, umili rodzinne chwile przy stole. Jeden z lepszych serników bez pieczenia.

Składniki:


Tortownica 23 cm

Spód:
12 dag suchych wafli
20 dag nutelli miętowej-może być orzechowa
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Masa serowa:
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka  śmietany kremówki 30%
25 dag sera mascarpone
100 ml likieru kokosowego
½ szklanki cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
Chipsy kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:


Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

 Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy nutellę i rozpuszczamy do połączenia.
Masę jeśli jest dobrze ciepła chwilę studzimy i mieszamy z pokruszonymi na pył suchymi waflami, wykładamy do tortownicy i ubijamy dokładnie  łyżką do dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.

Masa serowa:
Żelatynę zalać zimną wodą, tak jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć przełożyć do miseczki, podgrzać kilka sekund w mikrofali lub w kąpieli wodnej-pilnować i nie dopuścić do zagotowania!
Kremówkę ubić z serkiem mascarpone do otrzymania jednolitej kremowej  masy, dodać jogurt grecki, oraz cukier puder, wlać likier wsypać wiórka i powoli płynną żelatynę, krótko zmiksować, aby nie utracić struktury piany.

Wyłożyć na wafelkowy spód, wyrównać  łyżką, udekorować chipsami kokosowymi, wstawić do lodówki na całą noc.


Ps.  Paterę ze zdjęcia można nabyć w sklepie Emako.pl  jest śliczna !





Słodkich wypieków!

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki 😊 Twój wygląda bardzo smacznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze się nie spotkałam z miętową Nutellą?i czy te wafle to herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętowa bywa w lidlu 😊 wafle to wafle nie herbatniki 😉

      Usuń
  3. Czy żelatyna musi być w listkach nie spotkałam takiej i nie wiem czym się różni😊 i gdzie można kupić chipsy kokosowe😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczym się nie różni :) Dr.Oetker ma w swoim asortymencie :) 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej, dla mnie w listkach jest wygodniejsza w użyciu, gdyż nie robią się grudki, a chipsy kokosowe można kupić w każdym supermarkecie, zastąpimy je zwykłymi wiórkami :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
  4. Agata jesteś genialna! Wspaniały sernik! Przy Twoich pomysłach,ja jestem w kulinarnym przedszkolu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ piękny sernik! Wspaniale wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis rewelacyjny muszę wypróbować .

    OdpowiedzUsuń
  7. A ten likier kokosowy to może być malibu ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj