Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

wtorek, 21 marca 2017

Babka keksowa z lustrzaną polewą



Kolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać :) 


Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:

4 jajka
¾ szklanki cukru
20 dag masła
20 dag mąki tortowej
10 dag mieszanki kekosowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 cytryna
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lustrzana polewa:
7 dag cukru
50 ml śmietany kremówki 30%
25 ml wody
35 g białej czekolady
1 listek żelatyny
Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.

 Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką. 

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut. 
Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.

Lustrzana polewa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać  łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie. 
Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

Słodkich wypieków!

4 komentarze:

  1. Mmm, coś cudownego... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka śliczna ta babka <3 Na święta muszę pokombinować z kolorowym lukrem <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten kolorowy lukier! Na pewno będę próbowała taki zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj