Tradycyjna babka na białkach o
cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a
przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród
świątecznych wypieków.
Składniki:
7 białek
40 dag mąki tortowej
20 dag masła
20 dag cukru
180 ml ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki suchego maku
1 cytryna
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Lukier lub dowolna polewa do
dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy
partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno sztywna i lśniąca.
Masło rozpuszczamy do
płynnej konsystencji, studzimy, wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy
bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do
natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie
natłuszczałam.
Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką,
masę przełożyć do rękawa cukierniczego i
w białe ciasto wciskać makowe kleksy.
Tak przygotowaną babkę piec w
nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem.
Słodkich wypieków.
Cudna babka! A te zdjęcia,mega! Uwielbiam zaglądać do Ciebie Kochana! :)
OdpowiedzUsuńŚwięta tuż tuż! Trzeba zacząć szukać sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną. Mi ten odpowiada. Jak najbardziej!:)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie. A w którym momencie należy dodać mąkę, bo brak w opisie.
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam przepis, zwykłe przeoczenie, dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę.
UsuńWygląda pysznie! A gdzie kupiła Pani taki piękny talerzyk?
OdpowiedzUsuńDziękuję, talerz z Home & you
Usuń