Jajko
jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane
solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym
groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.
Składniki:
Forma 10/18 cm
40 dag kefiru naturalnego
3 jajka
4 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
½ puszki zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
40 dag kefiru naturalnego
3 jajka
4 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
½ puszki zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować
na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.
Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.
Do drugiej
dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus.
Formę wyłożyć
folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko
stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna, wygładzić łyżką.
Włożyć na całą noc do lodówki aby zastygła.
Przed podaniem kroić na plastry,
udekorować jajkiem i zieleniną.
Smacznego!
Zakochałam się w tym pistacjowym kolorze! Chcę spróbować:)
OdpowiedzUsuń