Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 26 marca 2017

Jajeczna terrina z groszkiem


Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.


Składniki:

Forma 10/18 cm
40 dag kefiru naturalnego
3 jajka
4 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
½ puszki zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.

Do drugiej dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus.
Formę wyłożyć folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna, wygładzić łyżką. Włożyć na całą noc do lodówki aby zastygła. 
Przed podaniem kroić na plastry, udekorować jajkiem i zieleniną.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zakochałam się w tym pistacjowym kolorze! Chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj