Nie wiem czy znacie tę
konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam,
taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez
zbędnych dodatków tylko te podstawowe, doskonały dodatek do pieczonych mięs,
wędlin czy pasztetów. Polecam gorąco także na świąteczny czas.
Składniki:
5 średnich czerwonych cebul
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml octu balsamicznego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Sól himalajska różowa do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać , włożyć do
malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka
wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 minut,
mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się
gorzka i będzie do niczego!
Następnie dodać miód, wlać ocet
balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn
odparuje a cebula stanie się szklista. Wystudzić przełożyć do słoiczka.
W lodówce może stać do
tygodnia-dłużej nie próbowałam bo szybko znika.
Smacznego!
Ja jeszcze też nie probowałam chutney z cebuli,ale bardzo lubię smażoną cebulę, więc myślę, że by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń