Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 30 marca 2017

Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina




Za oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy, ciepłe morze, kurczę nigdy nie byłam!  To moje marzenie, może w końcu się spełni? 
Uwielbiam kreatywność w kuchni, u mnie nie ma nudy na talerzu, stworzyć wspaniałe danie z kilku niedrogich składników, to coś dla mnie,  ta patelnia pyszności mi się przyśniła! 
Wyczarować pyszny obiad w 25 minut? Jednak się da ! Dzięki dodatkowi serka  Apetina , danie nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze!

Składniki na 2 porcje:



30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry
15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto
1 mała cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola
4 suszone pomidory w zalewie olejowej
2 łyżki oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski.

Mięso z kurczaka myję kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały  serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, mieszam, posypuję szczypiorem z dymki i podaję. 
Nam smakuje prosto z patelni. 

Pycha!








Wpis dodaję do konkursu Apetina organizowanego na Durszlaku
zaciskajcie kciuki ! 



18 komentarzy:

  1. Danie wygląda mega smacznie, prawdziwie wiosennie :) Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosennie, pysznie i kolorowo! Od razu zgłodniałam :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słabość do tych maleńkich pierożków, pięknie je podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jakie cudne zdjęcia! Aż się głodna zrobiłam :) pyszne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twoje zdjęcia, a danie jak zwykle super☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią bym coś takiego zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alina, nie zastanawiaj się tylko rób, nie pożałujesz :)

      Usuń
  7. Wiosna na patelni :) Lubię takie proste a jednocześnie pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe zdjęcia! danie proste a rewelacyjne, podziwiam Twoje pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda dokładnie jak wiosna:) a co to za patelnia?:) szukam czegoś, co nie będzie 'zjadało' natychmiastowo tłuszczu... sprawdza się?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprawdza, patelnia bardzo fajna :) to Valdinox rock

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj