Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 30 marca 2017

Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina




Za oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy, ciepłe morze, kurczę nigdy nie byłam!  To moje marzenie, może w końcu się spełni? 
Uwielbiam kreatywność w kuchni, u mnie nie ma nudy na talerzu, stworzyć wspaniałe danie z kilku niedrogich składników, to coś dla mnie,  ta patelnia pyszności mi się przyśniła! 
Wyczarować pyszny obiad w 25 minut? Jednak się da ! Dzięki dodatkowi serka  Apetina , danie nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze!

Składniki na 2 porcje:



30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry
15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto
1 mała cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola
4 suszone pomidory w zalewie olejowej
2 łyżki oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski.

Mięso z kurczaka myję kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały  serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, mieszam, posypuję szczypiorem z dymki i podaję. 
Nam smakuje prosto z patelni. 

Pycha!








Wpis dodaję do konkursu Apetina organizowanego na Durszlaku
zaciskajcie kciuki ! 



18 komentarzy:

  1. Danie wygląda mega smacznie, prawdziwie wiosennie :) Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wiosennie, pysznie i kolorowo! Od razu zgłodniałam :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słabość do tych maleńkich pierożków, pięknie je podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jakie cudne zdjęcia! Aż się głodna zrobiłam :) pyszne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twoje zdjęcia, a danie jak zwykle super☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią bym coś takiego zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alina, nie zastanawiaj się tylko rób, nie pożałujesz :)

      Usuń
  7. Wiosna na patelni :) Lubię takie proste a jednocześnie pyszne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe zdjęcia! danie proste a rewelacyjne, podziwiam Twoje pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda dokładnie jak wiosna:) a co to za patelnia?:) szukam czegoś, co nie będzie 'zjadało' natychmiastowo tłuszczu... sprawdza się?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sprawdza, patelnia bardzo fajna :) to Valdinox rock

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj