Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 29 maja 2017

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką





Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
½ pęczka botwinki (liście)
1 malinowy pomidor
15 dag pierożków tortellini z serem
1 kulka mozzarelli w zalewie
½ pęczka świeżego koperku
Oliwa z oliwek do skropienia
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku  przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj