Sezon na szparagi jest
zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego
się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki
tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
½ pęczka botwinki (liście)
1 malinowy pomidor
15 dag pierożków tortellini z
serem
1 kulka mozzarelli w zalewie
½ pęczka świeżego koperku
Oliwa z oliwek do skropienia
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy pod bieżącą
wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają
pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.
Tortellini gotujemy wg przepisu
na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Botwinkę, pomidora i koperek myjemy,
kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki
mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny,
doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !