Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych
przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi
jabłkami ze starego sadu.
Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam.
Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam.
Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm
5 żółtek
1 kostka masła 82%
1 czubata łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
¾ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia
oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść
szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem
blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.
Resztę ciasta zwinąć w folię
spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z
cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić
mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.
Masę zestawić
z ognia, wystudzić.
Piekarnik nagrzać do
temp 180* c na grzaniu góra dół.
Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem,
resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych
oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Wygląd i prezentacja bardzo eleganckie. Ale to nic nowego u Ciebie Kochana ! Pyszna szarlotka!
OdpowiedzUsuńpysznosci
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda :) szarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast! piękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Zdjędia cudowne, aż miło popatrzeć.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i wspaniała szarlotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze, zachęcam wszystkich do pieczenia 😋
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńSzarlotka na bogato :) faktycznie taka babciowa, bo babcia nigdy jabłek nie żałowała :) Pozdrawiam! Babownia
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak dużo jabłek w stosunku do małej ilości ciasta :) Zjadłabym taki kawałeczek. Piękne zdjęcia, takie jesienne :)
OdpowiedzUsuńTradycyjna i treściwa, tak konkretna powinna być właśnie szarlotka :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie w piekarniku.😀
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak smakowała 😊
Usuń