Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 10 października 2018

Staropolska szarlotka babci Jasi


Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu.
Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam  wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić,  upieczcie to ciasto J Polecam.





Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm

5 żółtek
1 kostka masła 82%
1 czubata łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru

Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
¾ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

 Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.


Nadzienie: 
Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody. 

Masę zestawić z ognia, wystudzić.

 Piekarnik  nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





Słodkich wypieków!

13 komentarzy:

  1. Wygląd i prezentacja bardzo eleganckie. Ale to nic nowego u Ciebie Kochana ! Pyszna szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda :) szarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast! piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Zdjędia cudowne, aż miło popatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i wspaniała szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Wam za miłe komentarze, zachęcam wszystkich do pieczenia 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie przepisy są najlepsze zapraszam na bloga

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka na bogato :) faktycznie taka babciowa, bo babcia nigdy jabłek nie żałowała :) Pozdrawiam! Babownia

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tak dużo jabłek w stosunku do małej ilości ciasta :) Zjadłabym taki kawałeczek. Piękne zdjęcia, takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tradycyjna i treściwa, tak konkretna powinna być właśnie szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj