Filety z kurczaka to najlepsze mięso
na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem
pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko.
Takim posiłkiem naje się cała
rodzina. Polecam.
Składniki:
80 dag fileta z kurczaka
25 dag świeżych pieczarek
10 dag szynki parmeńskiej
5 dag wędzonego boczku
50 g zielonych oliwek
1 puszka pomidorów
1 cebula
½ cukinii
Kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie
100 ml białego wytrawnego wina
Zioła włoskie do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szynkę parmeńską i boczek
pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się
wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku
dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć,
3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje, włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta
oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.
Dodać
pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz
solą do smaku, przykryć garnek i dusić 15-20
minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną
szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią.
Podawać z ryżem ugotowanym na
sypko.
Smacznego!
Pysznie, treściwie i jak kolorowo :)
OdpowiedzUsuń