Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 21 lutego 2015

Pasztet jajeczny z parówką

  • Ten jajeczny pasztet to mój mały eksperyment, bo nigdy nie łączyłam parówek z jajkami, zaryzykowałam i aż byłam zdziwiona-wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku jajka wspaniale się połączyły smakiem z parówką, myślę że na to danie niejeden łasuch się skusi. Poza długim pieczeniem w kąpieli wodnej szybko się robi  i jest łatwe w przygotowaniu a o to chyba chodzi!
  • Do przygotowania tego dania użyłam parówek"paryżanek"  firmy PEKPOL które otrzymałam w ramach testowania za co bardzo dziękuję i zachęcam do odwiedzenia sklepu i zapoznania się z szerokim asortymentem wspaniałych produktów KLIK 





Składniki:

10 jaj gotowanych na twardo
5 jaj surowych
3-4 cienkie parówki dobrej jakości u mnie Paryżanki-Pekpol
100 g sera żółtego
1/2 papryki czerwonej
kawałek pora
3 łyżki bułki tartej
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz młotkowany z kolendrą do smaku


Sposób przygotowania:


Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.




Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż parówki i przykrywamy resztą masy.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. 





Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno.


Życzę smacznego ;-)

12 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj