Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 5 lipca 2017

Pavlova z galaretką grejpfrutową



Krucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama beza jest jak dla mnie  przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato.

Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem, po udekorowaniu kremem i posypaniu galaretką, podawać od razu. Jednym słowem torcik idealny na wszelkie letnie uroczystości.





Składniki:

Beza o średnicy 22 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru Królewskiego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli

Cytrynowy krem:
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
150 ml wody
100 g cukru pudru Królewskiego
1 budyń śmietankowy
20 dag masła

Galaretka z grejpfruta:
250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta
1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym
Mięta lub melisa do dekoracji


Sposób wykonania deseru:

Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.
Masa powinna być gęsta i sztywna.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.

Krem:
Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować  z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem.

Galaretka z grejpfruta:
Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia,  do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Schłodzony płyn wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią , zostawiamy najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną galaretkę wyciągamy na szklaną deskę, kroimy w kostkę.
Bezę przekładamy na paterę, dekorujemy kremem i galaretką oraz listkami świeżej mięty lub melisy, kroimy na kawałki i podajemy.





Słodkich wypieków!

Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy jak słodzić

2 komentarze:

  1. Super wyglada ta galaretka! Jeszcze jest z grejpfrutem, chętnie to spróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Galaretk fajnie wyglada, też zwróciła moją uwagę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj