Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 3 lipca 2017

Czekoladowy mus z herbatą earl grey, bitą śmietaną i owocową polewą




Czekolada-już samo to słowo kryje w sobie magię i słodką tajemnicę, doskonale łączy się z kwaśnymi owocami i słodką bitą śmietaną. 
Akasamitny czekoladowy mus z herbatą earl grey-zaskakujace połączenie to fakt, za to  jakie dobre, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

 Możemy go przygotować kilka godzin przed podaniem , łatwo się przechowuje w lodówce, nie traci swojego uroku aż do chwili podania, przepis ten na pewno ucieszy wielbicieli słodyczy,  bo choć wokół cukru narosło dużo niepotrzebnego mitu, wystarczy umiar jak we wszystkim,  cukier jednak towarzyszy nam na co dzień  a jeśli chcecie dowiedzieć się coś więcej  na ten temat zapraszam na stronę uczymy jak słodzić

Składniki:

Na 4 szklane pucharki
330 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka liściastej herbaty earl grey
1 tabliczka gorzkiej czekolado  o zawartości 74% kakao
3 jajka
3 łyżki cukru pudru Królewskiego

Bita śmietana:
200ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru Królewskiego

Owocowa polewa:
½ szklanki czarnej lub czerwonej porzeczki
½ szklanki czerwonego agrestu
1 łyżka cukru białego Królewskiego
1 listek żelatyny

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia
Świeże owoce porzeczki i agrestu do dekoracji

Jak wykonać taki mus?


Herbatę wsypać do moździerza i utrzeć na pył.
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła, ale nie gotować!
Do ciepłej dodać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę, wsypać sproszkowaną herbatę, odczekać 3 minuty, potem zamieszać do połączenia, do chłodnej czekoladowej masy dodać żółtka, wymieszać mikserem lub trzepaczką. Białka ubić osobno z pudrem na puszystą lśniącą masę, dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać aby nie utracić konsystencji piany.
Mus rozlać po równo do schłodzonych w lodówce pucharków.

Śmietanę kremówkę ubić na puszysto z pudrem, rozłożyć na czekoladowym musie. Włożyć do lodówki.
Polewa:
Owoce przebrać , usunąć szypułki z agrestu, zasypać cukrem, podlać dwoma łyżkami wody i gotować do momentu aż owoce się rozpadną a sok troszkę zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć dodać gorącej ale nie gotującej się  owocowej pulpy, zestawionej wcześniej z palnika, wymieszać, wystudzić, zimną polewą polać mus, udekorować wg uznania świeżymi owocami, oprószyć cukrem pudrem przez sitko i podawać.



Smacznego :) 


Wpis dodaję do akcji :





4 komentarze:

  1. Zaproś mnie na taki deser ;) tylko zrób zapas, bo na jednym się nie skończy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aneta, pewnie, że zrobię podwójną porcję :) Zapraszam

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj