Uwielbiam makaron …i pomidory! Że
do siebie pasują to chyba wiecie, w końcu lato, korzystajmy z jego darów, zerwałam
z ogródka pasiastą odmianę małych pomidorków i przygotowałam tą zapiekankę w
formie tarty, wyszła bardzo smaczna o aromatycznej bazyliowej nucie, suszone w
słońcu pomidory tylko podkręciły jej smak a rozpływająca się mozzarella dodała
jej delikatności. Wyszła pyszna!
#Lubella inspiruje!
#lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata
#lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata
Składniki:
25 dag makaronu świdry Lubella
5 małych pomidorków
10 dag szynki podsuszanej
prosciutto
1 kulka mozzarelli
2 łyżki pesto z bazylii
10 dag startego sera Havarti
3 jajka
150 ml śmietany do ubijania
Sól do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Szczypta białego pieprzu do
smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do
smaku
Świeżo posiekana bazylia do
posypania
Jak wykonać ?
Makaron ugotować w osolonym
wrzątku al dente, odcedzić jeszcze ciepły wymieszać z bazyliowym pesto, wyłożyć
na dno ceramicznej formy do pieczenia, wyrównać, pomidorki świeże pokroić na plastry,
suszone w paski tak samo szynkę parmeńską, rozłożyć równomiernie na makaronie, oprószyć
delikatnie ziołami do smaku.
Jajka zmiksować ze śmietaną
doprawić szczypta gałki, soli oraz białego pieprzu, dodać połowę startego sera
havarti, masą polać makaron z warzywami, rozłożyć pokrojoną na plastry
mozzarellę, posypać resztą startego sera.
Całość zapiekać 20 minut w temp
180*c.
Podawać prosto z pieca posypaną posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego!
Mniam! zjadłabym, pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńSuper ;)
OdpowiedzUsuńMakaron, mozzarella, pomidory i bazylka - ten smak nigdy się nie znudzi. Aga, dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad!
OdpowiedzUsuń