Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 20 sierpnia 2017

Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą


Za oknem deszcz dudni o parapet....leniwa niedziela..możemy więc śmiało wreszcie odpalić piekarnik...
 Świetna alternatywa dla zwykłego panierowanego fileta. Pieczony w piekarniku z wyraźnie bazyliową nutą i suszonymi pomidorami, dodatek pora tylko zaostrza smak, a mozzarella powoduje że jest soczysty. Polecam na obiad z młodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki  który  robi się naprawdę szybko...



Składniki:

7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka
4  łyżki bazyliowego pesto
10 dag suszonych pomidorów w oliwie
Kawałek pora
2 kulki sera mozzarella w zalewie
Granulowany czosnek do smaku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie  nożem tworząc kieszonki  tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać  równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki.
Naczynie przykryć folią aluminiową. 

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50minut. Kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć i delikatnie przyrumienić.

Smacznego!

3 komentarze:


  1. Agatko zachęciłaś mnie do zrobienia tego pysznego obiadku wszystkie moje ulubione składniki http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie, pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zmieniłam tylko pesto na inne,obiad wyszedł znakomity

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj