Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 23 października 2017

Forszmak-gulaszowa





Jesienią organizm domaga się konkretów i większej liczby kalorii, rozgrzewające dania  jednogarnkowe  są teraz na czasie, forszmak wspaniale rozgrzewa dzięki mielonej  papryce , szybko się robi i syci na wiele godzin. Można nim nakarmić całą rodzinę i każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Idealny zamiast dwudaniowego obiadu.

Składniki:
70 dag  schabu bez kości 
30 dag cienkiej kiełbasy np. śląskiej
około 800 ml wody lub domowego bulionu
2 cebule
2 marchewki
1 czerwona papryka
4 pieczarki
3 ogórki kiszone
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
½ łyżeczki ziarnistego pieprzu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę,  oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę  liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach przykryć gotować  20 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem,  dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie. 

Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną.
Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu.





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszny i pożywny gulasz. Nie pamiętam, kiedy jadłam. Ostatnio mam fazę na karczek i żeberka :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj