Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 22 października 2017

Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową




Duża porcja dobrego ciasta. Kruche blaty, gotowany sernik, warstwa biszkoptowa i prażone jabłka z galaretką-ciasto choć czasochłonne nie jest trudne do wykonania, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy kruche blaty zmiękną i smaki się połączą.  Idealny wypiek na różne okazje w tym świąteczne. Jest pyszne, gorąco polecam, dla wielbicieli przekładanych ciast.


Ciasto kruche na blachę 25/30 cm
½ kg mąki pszennej
¾ szklanki cukru
30 dag masła
16 g cukru waniliowego
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Gotowany sernik:
½ kg mielonego półtłustego twarogu
3 jajka
10 dag masła
½ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
150 ml mleka

Biszkopt:
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
5-6 sztuk dużych jabłek winnych
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
½ szklanki wody
2 galaretki agrestowe

Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny 


Do posypania:

Przygotowanie:


Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę i pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, wylepić  dno dwóch jednakowych  blaszek wyłożonych papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 20 minut. Upiec dwa kruche blaty. Po upieczeniu, przenieść delikatnie na kratkę kuchenną. Wystudzić.

Biszkopt:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier, ubić na puszysta jasną pianę, wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, wymieszać ręcznie rózgą lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy-takiej samej jak piekliśmy kruche blaty. Piec 20 minut w temp 170*c. Po upieczeniu wystudzić.

Sernik gotowany:
Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się  połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać okroić w kostkę,  w rondelku rozgrzać masło, dodać jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć aż zaczną się rozpadać, zdjąć garnek z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać aż się rozpuszczą, wystudzić, zimną, tężejącą już masę jabłkową rozprowadzić na biszkopcie. Przykryć kruchym blatem.


Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
 Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce.
Przed podaniem ciasto zostawić na godzinę w temp pokojowej aby zmiękło.





Słodkich wypieków!






7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :) Piszę się na duży kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej! :) Mam pytanie, bo w składnikach wymienionych na sernik gotowany nie ma wymienionych jaj, a w przygotowaniu jest napisane żeby wbić jaja ;) To jak to ma być? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przeoczenie :( dziękuję za zwrócenie uwagi, czasem się zdarza ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy kruche placki można upiec na 2-3 dni przed przełożeniem? Bardzo smakowicie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 dni to max :) tylko żeby nie obeschły... Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj