Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Krem z borowików

Krem z borowików to propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle. Klasyka wigilijna w nowoczesnym wydaniu. Prosta, pyszna i łatwa do ugotowania.



Składniki:

60 dag świeżych lub mrożonych borowików
2 cebule
50 g masła czosnkowego
1,5 litra bulionu warzywnego
10 dag serka topionego z pieczarkami
100 ml płynnej śmietany
1 łyżka startego selera
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

1. Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki.(Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut,

2. po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia. 
Odłożone plasterki borowików uprażyć na patelni z niewielka ilością oliwy.
Zupę rozlać na talerze, udekorować borowikami oraz posypać natką. Podawać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj