Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 14 grudnia 2017

Świąteczne pierniczki (nocne)

Zima nie jest może moją ulubioną porą roku, choć zapach mrozu i szronu na drzewach uwielbiam, w takich momentach najchętniej zaszyłabym się w małej chatce w górach, z grzańcem przy kominku… Dobrze, że za takie marzenia nie karają J

 W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła!





Składniki;
52 dag mąki tortowej
23 dag masła
22 dag miodu wielokwiatowego
13 dag brązowego cukru trzcinowego
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli

Królewski lukier do dekoracji;
2 białka jaj
2 czubate szklanki cukru pudru
Odrobina aromatu cytrynowego do smaku


Jak wykonać takie pierniczki ?

W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka, dodać okrojone masło, mieszać aż się połączy, gdyby masa była bardzo ciepła, należy ją przestudzić-może być lekko ciepła, wsypać sodę i wymieszać, masa się napowietrzy i będzie rosła-nie należy się tym przejmować tylko ponownie kilkakrotnie zamieszać, gdy ostygnie wbić jajko, roztrzepać , wsypać mąkę i wymieszać do połączenia wszystkich składników, masa będzie dość klejąca. 

Z rondelkiem wstawić na dwie godziny do lodówki aby nieco stężała, po upływie tego czasu masę wyjąć z rondelka owinąć folią spożywczą, włożyć powrotem do lodówki na całą noc.


Następnego dnia porcjami wałkować ciasto na grubość około 3-4 mm lekko podsypując mąką-ale gdy ciasto jest dobrze schłodzone nie ma takiej potrzeby bo dobrze się wałkuje.

Foremkami do pierniczków wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół 5-6 minut-pierniczki mają pozostać jasne nie przypieczone-wtedy są najlepsze.
Po wyjęciu studzić na kratce.



Lukier królewski:
Białka jaj o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.

Pierniczki polukrować odstawić aby lukier dobrze zastygł na pierniczkach.


Słodkich wypieków!



12 komentarzy:

  1. Jak pięknie je udekorowałaś :) wyglądają tak apetycznie, że chciałoby się włożyć rękę do komputera i podkraść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne - super dopracowana dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie udekorowałaś te pierniczki! A przepis mi się podoba, jest rzeczywiście dość prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne dekoracje! Cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają tak cudnie, że aż chce się po nie sięgnąć już:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne! Dekoracja to już arcydzieło :) Właśnie uświadomiłam sobie, że już tyle zrobiłam, ale jeszcze nie mam pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy cukier brązowy można zastąpić białym?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przeurocze! Muszę mamie podrzucić przepis, bo ja niezbyt lubię się z piernikami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za pyszności ! Zjadłabym te pierniczki <3
    zapraszam na najnowszy post :) Migliorevita.blogspot.com/2017/12/santas-stuck-help.html

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj