Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 13 grudnia 2017

Świąteczne pierogi z grochem i borowikami

Idealny czas już, by pomyśleć  o Bożym Narodzeniu i spokojnie zaplanować wigilijne menu.

Zapewne też, zastanawiacie się jak do świątecznego menu , które serwujecie tradycyjnie od lat, wprowadzić nutkę nowoczesności, połączyć inne smaki , to z pewnością nie będzie trudne. 

Pierożki z farszem z kapusty grochu i borowików na pewno zrobią wrażenie na każdym. Warto więc dołożyć swoich starań i przygotować je po mistrzowsku ;) Trudno sobie wyobrazić wigilijną kolację bez pierożków, tradycja zobowiązuje, ale nie musimy wciąż robić takich samych.

Do przygotowania użyłam garnka i patelni z serii Nature marki Ambition -Korpus naczynia swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno. Wewnątrz pokryte powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo fajne idealne na  świąteczny prezent .




Składniki na ciasto:
70 dag mąki tortowej
1,5 szklanki gorącej wody
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżeczka miękkiego masła

Farsz:
1 litr kiszonej kapusty z marchewką
1 szklanka łuskanego grochu
40 dag mrożonych borowików
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Pierożki zaczynamy od przygotowania farszu:
Groch namoczyć minimum 2 godziny w zimnej wodzie, po moczeniu wodę odlać, zalać świeżą, ugotować do miękkości. Odcedzić rozgnieść tłuczkiem.




Kapustę zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić na sicie, gdy wystygnie odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać nożem , połączyć  z grochem.
Borowiki rozmrozić na sicie, pokroić w kostkę , tak samo posiekać obraną cebulę.



Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić po chwili dodać borowiki, dusić 15 minut aż grzyby będą miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć  łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi . 



Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawać z przesmażoną na oleju cebulą.
SmacznegoJ

Dla wszystkich czytelników bloga  którzy są zainteresowani produktami Ambition w sklepie Dajar firma  przygotowała 10% rabat na hasło AMBITNE-GOTOWANIE
Zniżka jest ważna do końca roku-31.12.2017 warto skorzystać! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj