Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 1 lutego 2018

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią




Zapiekanki ryżowe z warzywami to jedne z łatwiejszych i nie trudnych do przygotowania obiadowych dań, najlepiej smakuje gdy jest dość dobrze doprawione pieprzem lub nawet odrobiną chili, czosnek w tej potrawie można pominąć –to ukłon wobec tych którzy niekoniecznie tolerują jego obecność w kuchni. Zapiekankę podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, wtedy jest najsmaczniejsza, doskonale wpisze się w jednodaniowy  obiad jak i ciepłą pożywną kolację.

Składniki:

2 torebki ryżu
1 mała pierś kurczaka
2 małe cukinie
2 duże cebule
1 czerwona  papryka
1 świeży brokuł
3 łodygi selera naciowego
3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju z chili
Zioła prowansalskie do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Sos:
3 łyżki śmietany 18%
1 jajko
50 g startego żółtego sera np. gouda
Odrobina masła do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko, uważać aby go nie przegotować, odcedzić  z wody. Tak samo ugotować do miękkości różyczki brokułu. Filet z kurczaka pokroić  w drobną kostkę, posolić.
Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę, wydrążoną z nasion paprykę w  paski lub kostkę, tak samo selera naciowego, cukinię pokroić w cienkie plasterki.





Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć  aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem.

Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi.
 Połączyć z rozdrobnionymi brokułami.


Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną  masła  wyłożyć połową warzyw , dodać sypki ryż, wyrównać łyżką, wyłożyć resztę warzyw. 


Dookoła formy tylko po brzegach naczynia  ułożyć pozostałe plasterki cukini, zrobić sos:
Jajko zmiksować ze śmietaną, szczyptą soli oraz pieprzu, połączyć ze startym serem, wymieszać łyżką, wylać na wierzch zapiekanki.





 Całość włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika zapiekać 20 minut. Podawać gorące.



 Smacznego!


1 komentarz:

  1. Z tymi plasterkami cukinii na wierzchu wygląda niczym malowana. Bardzo fajny pomysł i świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj