Mój ulubiony, na kruchutkim kakaowym spodzie, kremowy z
dodatkiem musu czekoladowego , oprószony ciemnym kakao. Jeden z najlepszych serników,
jaki udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do
wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia
miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu.
Blaszka 25/30 cm
Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki krupczatki
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1/4 szklanki cukru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu w kostce
6 jaj
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki mleka 3,2%
2 łyżki miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
Czekoladowy mus:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Ciemne kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego
połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub
palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy!
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na
spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy palcami tak aby wyrównać spód i
docisnąć do blaszki. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka, wlać mleko, wsypać
cukry oraz budyń i wszystko razem zmiksować blenderem aż masa będzie jednolita
i bez grudek.
Nagrzać piekarnik do 180*c.
Gotową masę serową
wylać na kruchy spód, wierzch sernika przykryć folią aluminiową, włożyc do
dobrze nagrzanego piekarnika i piec 55 minut, folię zdjąć 5 minut przed końcem
pieczenia-sernik ma pozostać biały . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Mus czekoladowy-najlepiej jest zrobić dzień przed
przygotowaniem sernika:
Śmietankę podgrzewamy, aż będzie dobrze ciepła, dodajemy
połamaną gorzką czekoladę, po 3 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać,
mieszamy do jednolitej konsystencji. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy łyżkę cukru
pudru miksujemy aż powstanie gęsty krem, przekładamy do szprycy cukierniczej z
tylką gwiazdką, wyciskamy na zimnym serniku rozetki, oprószamy ciemnym kakao,
schładzamy 30 minut w lodówce, podajemy.
Słodkich wypieków.
Ale narobiłaś mi zdjęciami apetytu <3 mniam mniam !
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na nowy post na moim blogu: https://migliorevita.blogspot.com/2018/02/ramiaczka-od-lovees.html :)
Agatko serniczek wygląda przepysznie:)zawsze podziwiam Twoje zdjęcia są przepiękne, nie wiem czy ja kiedyś się nauczę takie robić :) ale to chyba zależy też od aparatu :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie!
Usuń