Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 4 marca 2018

Ciasteczkowa tarta z czekoladowym musem i wiśniami (bez pieczenia)




Kocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa  tarta bez pieczenia  z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni  posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie,  zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata.  Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna!

Tortownica 24/24 cm

Ciasteczkowy spód:
50 g gorzkiej czekolady 60% kakao
50 g stopionego masła

Mus czekoladowy:
10 dag mlecznej czekolady
15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
2 łyżki rumu
½ litra śmietany kremówki
1 listek żelatyny
2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych)
2 łyżki  drobno posiekanych orzechów arachidowych

Tartę zaczynamy od przygotowania spodu:
Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył, mieszamy z płynnym masłem oraz płynną czekoladą, aż masa będzie jednolita i mokra, wysypujemy masę do tortownicy, lekko dociskamy do dna oraz lekko na brzeg formy, wyrównać łyżką.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.


Mus czekoladowy:
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu (polecam Wam tę żelatynę jest dużo lepsza niż ta w proszku nie ma grudek i ładnie łączy się z masą ) Jeśli chcecie użyć zwykłej to pamiętajcie, że listek równa się jednej łyżeczce zwykłej.
200 ml śmietanki podgrzewamy   w rondelku aż będzie gorąca, zestawiamy z ognia, dodajemy osaczoną i odciśniętą z wody żelatynę, mieszamy aż się rozpuści w śmietance, dodajemy połamane na kawałki czekolady-mleczną i gorzką, odstawiamy na dwie minuty, wlewamy rum i mieszamy do jednolitej płynnej konsystencji.

Pozostałą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce  miksujemy na sztywno, stopniowo w trzech turach dodajemy masę czekoladową, mieszając delikatnie ręcznie rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki wylać mus powciskać osaczone wiśnie i posypać kro kantem.
Chłodzić kilka godzin lub  całą noc w lodówce do momentu podania.


Smacznego!







1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie ! Gdyby nie dieta to bym wszamała ze 2 kawałki :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj