Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 25 kwietnia 2018

Ciasto na maślance z truskawkami




Na pewno każdy  z Was uwielbia proste ciasta z truskawkami-sezon na nie właśnie się zaczyna! Jak co roku z utęsknieniem wyczekuję wiosny właśnie dla soczystych pachnących słońcem truskawek.
Upieczenie tego słodkiego cudeńka zajmuje dosłownie chwilę , to ciasto jest dobre zarówno na codzienny podwieczorek jak i dla gości do kawy. Wilgotne dzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie w ustach.

 Polecam je  piec  nie tylko z truskawkami ale też z różnymi sezonowymi owocami, zawsze smakuje!

Składniki na formę 25/30 cm
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
¾  szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
½ kostki masła
25-30  dag świeżych truskawek

Kruszonka:
Mąkę tortową wsypać do miski, wymieszać z cukrem dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść palcami na sypką kruszonkę.

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania gęstej puszystej masy, zwalniając obroty miksera do minimum wlewamy cienkim strumieniem maślankę i olej , mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, i cały czas miksując na niskich obrotach dodajemy stopniowo mąkę. Miksujemy delikatnie do połączenia.


Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy umytymi i osuszonymi i pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz kruszonką./

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 40-45 minut ( do suchego patyczka)

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika całkiem zimne można oprószyć cukrem pudrem.



Słodkich wypieków!

10 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak Agatko ja też uwielbiam truskawki! Gdy tylko zaczyna się sezon,staram się wykorzystać go na maksa. Już planuje co z nimi zrobić. A Twoje ciasto jest przepyszne! Pięknie wyrośnięte!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam truskawki :) już nie mogę się doczekać tych polskich, najsmaczniejszych, żeby wykorzystywać je w swoich przepisach

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można też z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze tak byle nie dużo bo pójdzie całkiem na dno.

      Usuń
  5. Poprawnie powinno być ciasto na maślance z truskawkami....ale się udało.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mozna uzyc mleka zamiast maslanki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacyjne!
    Cała moja rodzinka oblizywała palce :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj