Macie
już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J
Botwinka
niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak
delikatnego mięsa jakim jest kurczak, z dodatkiem dymki można usmażyć pyszne drobiowe placki na
obiad, najlepiej smakują podane z młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka,
smaczne wiosenne danie!
Na
4-5 porcji:
1
podwójna pierś z kurczaka
1
pęczek botwinki
2
cebule dymki ze szczypiorem
2
łyżki majonezu
3
łyżki mąki pszennej
1
duże jajko
Sól
różowa himalajska do smaku
Świeżo
mielony pieprz do smaku
Olej
do smażenia
Pierś
z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski.
Botwinkę
umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w
drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną
wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , całość
wymieszać aż będzie gęsta jednolita masa.
Łyżką
nabierać porcje masy, układać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju,
uformować zgrabne owalne kotleciki, smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na
złocisto.
Kapitalne placuszki ❤
OdpowiedzUsuń