Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 12 maja 2018

Torcik rabarbarowo-krówkowy



Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej  herbaty.

Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3 jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa:
½ kg rabarbaru
½ szklanki cukru
½ szklanki zimnej wody
1 cytrynowa galaretka

Masa krówkowa:
25 dag serka mascarpone
25 dag kajmaku (masa krówkowa)
100 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji

Wykonanie torciku:

Biszkopt:
Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze mieć temperaturę pokojową. 

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę

Do masy jajecznej przesiać  mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera. 

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30  minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzic. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 cieniutkie blaty.

Masa rabarbarowa:
Umyty rabarbar pokroić, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem ,wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękki-kilka minut, następnie zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia (można włożyć do lodówki-masa zsiądzie się szybciej)

Masa krówkowa:
Wszystkie składniki do przygotowania kremu krówkowego muszą być schłodzone co najmniej 12 godzin w lodówce. Najlepiej je włożyć do lodówki dzień wcześniej.

Wszystkie schłodzone składniki umieścić w misie miksera i miksować na wysokich obrotach  do momentu otrzymania gęstego , ścisłego kremu .

Przełożenie:
Jeden blat biszkopta ułożyć z powrotem w tortownicy, wyłożyć tężejącą już masę z rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wlać  śmietankę i rozpuścić w gorącej  kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce.



Słodkich wypieków!




4 komentarze:

  1. Torcik pysznie wygląda. Na pewno słodki smak krówki i kwaskowatego rabarbaru , jest niepowtarzalny ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale narobilas mi smaka na rabarbar! Dobrze,że mam rolade z rabarbarem w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzis go robie.Ciekawe czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj